XRYSA1960GR
........
·Bloomberg (USA) Financial news LIVE......
·ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...ΕΙΚΟΝΑ FTSE/Χ.Α..20...
·ΠΟΙΕΣ μετοχές "υπόσχονται" γρήγορες υπεραξίες...
·ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ " SOLVIT "
·GREECE THE LAND OF GODS
·THE BEATLES !
·ELVIS PRESLEY !
·PINK FLOYD.
·THE BLUES
·TOP 20 Classic Rock
·Rock !
·Ερωτικά τραγούδια !
·ΔΙΑΦΟΡΑ τραγούδια
·Ελληνικά Ερωτικά Video !
·Ελληνικά Λαικά Video !
·Anna Vissi Videos!
·Αλίκη Βουγιουκλάκη...
·ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ
·Αλμπουμ 2 φωτογραφιών!
·Αλμπουμ 1 φωτογραφιών!
·ΩΡΟΣΚΟΠΙΑ
·ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ
·ΞΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
·ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
·ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
·ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με μια ΜΑΤΙΑ !
·Καυτή εγκυκλοπαίδεια !
·FAVOURITE LINKS (FOREIGN)
·FAVOURITE LINKS (GREECE)
·οι «κυριότερες Παγκόσμιες εφημερίδες»
·Sites που άλλαξαν τον κόσμο!
·Οι ψηφιακοί χάρτες της Γης
·οι Δημόσιες Webcam της Ελλάδας!
·TEST ADSL ...
·Τα Καλύτερα Torrent Sites του Internet!
·Κατάλογος σταθμών Αθήνας Θεσσαλονίκης Μακεδονίας Θράκης
·Κατάλογος σταθμών Ηπείρου Θεσσαλίας Ιονίου Κρήτης
·Ελληνικά sites τύπου youtube.com
·Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα
·Τα 24 Νησιά
·ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ
·Lady by !!!
·TOP VIDEO CLIPS Νίκος Βέρτης!
·TOP VIDEO CLIPS Μιχάλης Χατζηγιάννης!
·INTRON TV.
Σύνδεσμοι


Η ψυχολογία των επενδύσεων
515 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008
13:11

Ο καθηγητής Μαθηματικών John Allen Paulos έχει σαν χόμπι του την ανάλυση της ανθρώπινης δυσκολίας να χειρίζεται νούμερα και να κάνει υπολογισμούς και εξερεύνηση της ψυχολογικής υποδομής που κρύβεται πίσω από αυτό. Ετσι, σε ένα από τα πρώτα μαθήματα του εξαμήνου έδωσε τις παρακάτω οδηγίες στους φοιτητές του:

«Οποιος τσεκάρει ένα κουτάκι στην κόλλα του στα διαγωνίσματα θα πάρει 10 έξτρα πόντους, εκτός και αν ο αριθμός των φοιτητών που θα τσεκάρουν το τετραγωνάκι ξεπεράσει το μισό της τάξης. Αν πάνω από τους μισούς φοιτητές τσεκάρουν το κουτάκι, αυτοί που το τσέκαραν θα πάρουν 10 πόντους λιγότερους στις εξετάσεις». Στην αρχή πολύ λίγοι φοιτητές τσέκαραν το κουτάκι σκεπτόμενοι, «αφού θα πάρω άριστα, γιατί να το ρισκάρω;». Για τους περισσότερους φοιτητές το ρίσκο τού να χάσουν ήταν πολύ μεγαλύτερο από την ανταμοιβή του κέρδους. Σύμφωνα με τον Paulos, οι φοιτητές νοιάζονταν για τη θέση τους στην κλίμακα βαθμολογίας και έτσι ακόμη και αυτοί που δεν ήθελαν να ρισκάρουν έπρεπε να λάβουν υπόψη τους τις πράξεις των συμμαθητών τους για να αποφασίσουν αν θα τσεκάρουν το κουτάκι ή όχι. Τι συνέβη στη συνέχεια; Ο,τι και στο Χρηματιστήριο. Η φήμη του κέρδους των συμμαθητών που πήραν το ρίσκο και τσέκαραν το κουτάκι ­ κι έτσι κέρδισαν 10 πόντους ­ εξαπλώθηκε αστραπιαία, ειδικά όταν μέτριοι στα μαθηματικά βρέθηκαν να έχουν καλό βαθμό. Παρ' όλα αυτά στο δεύτερο τεστ οι περισσότεροι φοιτητές εξακολούθησαν να μην τσεκάρουν το κουτάκι, υποθέτοντας ότι η επιτυχία της στρατηγικής θα ήταν σύντομη, σύμφωνα με τις φήμες. Ετσι όμως η στρατηγική συνέχισε να έχει επιτυχία. Καθώς το εξάμηνο συνεχίστηκε, και βασισμένοι στις φήμες, όλο και περισσότεροι φοιτητές άρχισαν να τσεκάρουν το κουτάκι στα επόμενα τεστ, ώσπου σε κάποιο τεστ περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές το είχαν τσεκάρει, οπότε και «τιμωρήθηκαν» με αφαίρεση 10 πόντων. Από αυτό το σημείο και μετά ελάχιστοι φοιτητές ξανατσέκαραν το κουτάκι. Και βέβαια ελάχιστοι κέρδισαν ξανά τους 10 πόντους.

Η πράξη τού «τσεκάρω το κουτάκι» είναι ανάλογη της πράξης «επενδύω στο Χρηματιστήριο». Στην αρχή λίγοι είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο και να επενδύσουν και αυτοί που το κάνουν (πράγμα το οποίο είναι ενάντια στη μαζική ανθρώπινη φύση) κερδίζουν. Με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότεροι επενδύουν στο Χρηματιστήριο (τσεκάρουν το κουτάκι) και όλοι κερδίζουν. Αλλά φτάνει κάποια συγκεκριμένη στιγμή, σύμφωνα με την αναλογία μας, κατά την οποία μεγάλος αριθμός ατόμων επενδύει στο Χρηματιστήριο και, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και όχι του καθηγητή πια, κάθε επενδυτής θα χάσει «10 πόντους». Ετσι βρισκόμαστε μπροστά στο δυσάρεστο φαινόμενο της οικονομικής ζημιάς.

Λίζα Βάρβογλη

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις