XRYSA1960GR
........
·Bloomberg (USA) Financial news LIVE......
·ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...ΕΙΚΟΝΑ FTSE/Χ.Α..20...
·ΠΟΙΕΣ μετοχές "υπόσχονται" γρήγορες υπεραξίες...
·ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ " SOLVIT "
·GREECE THE LAND OF GODS
·THE BEATLES !
·ELVIS PRESLEY !
·PINK FLOYD.
·THE BLUES
·TOP 20 Classic Rock
·Rock !
·Ερωτικά τραγούδια !
·ΔΙΑΦΟΡΑ τραγούδια
·Ελληνικά Ερωτικά Video !
·Ελληνικά Λαικά Video !
·Anna Vissi Videos!
·Αλίκη Βουγιουκλάκη...
·ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ
·Αλμπουμ 2 φωτογραφιών!
·Αλμπουμ 1 φωτογραφιών!
·ΩΡΟΣΚΟΠΙΑ
·ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ
·ΞΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
·ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
·ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
·ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με μια ΜΑΤΙΑ !
·Καυτή εγκυκλοπαίδεια !
·FAVOURITE LINKS (FOREIGN)
·FAVOURITE LINKS (GREECE)
·οι «κυριότερες Παγκόσμιες εφημερίδες»
·Sites που άλλαξαν τον κόσμο!
·Οι ψηφιακοί χάρτες της Γης
·οι Δημόσιες Webcam της Ελλάδας!
·TEST ADSL ...
·Τα Καλύτερα Torrent Sites του Internet!
·Κατάλογος σταθμών Αθήνας Θεσσαλονίκης Μακεδονίας Θράκης
·Κατάλογος σταθμών Ηπείρου Θεσσαλίας Ιονίου Κρήτης
·Ελληνικά sites τύπου youtube.com
·Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα
·Τα 24 Νησιά
·ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ
·Lady by !!!
·TOP VIDEO CLIPS Νίκος Βέρτης!
·TOP VIDEO CLIPS Μιχάλης Χατζηγιάννης!
·INTRON TV.
Σύνδεσμοι


Το Ίντερνετ Απειλεί Τα Παιδιά Μας!
908 αναγνώστες
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008
21:46

Μεγάλη αποκάλυψη της Ελευθεροτυπίας

Γονείς, κλειδώστε τα γκουμπιούτερ των παιδιών σας! Το Ίντερνετ παραμονεύει, έτοιμο να τα τυλίξει στα ψηφιακά του πλοκάμια. Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ (έκαναν και ρεπορτάζ σε Ίντερνετ Καφέ!) της Ελευθεροτυπίας έγραψαν όλη την αλήθεια, στο κεντρικό σαλόνι του φύλλου της Παρασκευής. 
 
Μωρό στο Ίντερνετ

Πρώτα έσκασα στα γέλια, μετά άρχισα να το σκέφτομαι και να εκνευρίζομαι.

 Χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό λεξιλόγιο του άσχετου που δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει, αλλά είναι σίγουρος ότι πρόκειται για κάτι πολύ πολύ τρομαχτικό και επικίνδυνο, η Ελευθεροτυπία αναμάσησε την περασμένη Παρασκευή τη μπούρδα περί εθισμού στο Ίντερνετ που παραμονεύει και σπρώχνει τα παιδιά μας στην αυτοκτονία. Γράφει, μεταξύ άλλων: 

 "Πάνω από το 18% των Ελληνόπουλων (σ.σ. πόσο μου τη σπάει αυτή η λέξη, 'ελληνόπουλο', στάζει στοργίλα) παρουσιάζουν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά μετην κατάχρηση του Διαδικτύου, ενώ διαπιστώθηκε ότι 1% έχει ήδη εθιστεί στη χρήση του".

 Μιλάμε, δηλαδή, για ένα ποσοστό μικρότερο των εφήβων που έχουν εθιστεί στη νικοτίνη. Μικρότερο, πιθανότατα, από αυτό των εφήβων που σνιφάρουν κόλλα. 

 Αλλά έχει κι άλλο:

Σύμφωνα με την έρευνα, το 8% χρησιμοποιούν το Ίντερνετ περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα, τη στιγμή που το όριο ανέρχεται το πολύ σε 10 ώρες".

Το ποιο;

 Το όριο; Ποιός έθεσε το όριο; Πώς είναι δυνατό να φτιάξεις ένα σοβαρό χαρακτήρα στο WoW με 10 ώρες παιχνίδι την εβδομάδα; Ούτε το Facebook σου δεν προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις. Αλλά είπαμε, αυτοί που γράφουν αυτές τις μπούρδες δεν έχουν ιδέα τι είναι το Ίντερνετ, πιστεύουν ότι είναι μια μυστηριώδης ασχολία που λατρεύουν τα παιδιά να κάνουν μόνα τους στο δωμάτιο, κάτι σαν τον αυνανισμό.

 Η λειτουργική αμορφωσιά μιας ολόκληρης γενιάς Ελλήνων ηλικίας 40+, που ενηλικιώθηκαν πολύ πριν εμφανιστεί το Ίντερνετ και εξαπλωθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει μια τεράστια μερίδα του πληθυσμού, ενεργή μάλιστα, η οποία έχει κολλημένη στο μυαλό μια εικόνα εφηβείας με ποδόσφαιρο στην αλάνα και κοντά παντελονάκια, και δεν μπορεί να ξεκολλήσει από αυτή με τίποτα, κουνά το κεφάλι συγκαταβατικά και ξορκίζει την "απάνθρωπη τσιμεντούπολη" και ανυπομονεί να 'ρθει το Πάσχα, να πάρει τα παιδιά και να τα πάει στο χωριό. Και δεν είναι μόνο η γραφική αντίληψη της πραγματικότητας που έχουν στο μυαλό, το θέμα είναι πρακτικό. Το Ίντερνετ δεν είναι κάτι "για τους νέους", είναι μια υπηρεσία σαν το ηλεκτρικό ρεύμα και το τηλέφωνο, ένα εργαλείο για να ζεις καλύτερα. Το ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τέτοιου είδους βλακωδίες σε έγκυρες εφημερίδες είναι ένα πρόβλημα παιδείας, με βαθιές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία. 

 Εντάξει όμως, θα μου πεις, κάποιο πρόβλημα δεν υπάρχει; Ο εθισμός στο Ίντερνετ είναι υπαρκτό φαινόμενο. Και κάποια παιδιά, πράγματι, αυτοκτόνησαν. Και θα έχεις δίκιο -εν μέρει. Γιατί όλοι οι εθισμοί έχουν μια κοινή ψυχολογική ρίζα, κι αν κάποιος έχει προδιάθεση για εθισμό, θα εθιστεί σ' ότι βρει, στις τσόντες, στο ποτό, στον τζόγο. Τα δε παιδιά που αυτοκτόνησαν, δεν πιστεύω να νομίζετε πως αν δεν υπήρχε το Ίντερνετ θα ήταν ευτυχισμένα και χαρούμενα, και θα κυνηγούσαν πεταλούδες στις αλάνες. 

Δεν είναι περίπλοκα τα πράγματα: Οτιδήποτε κάνεις ή καταναλώνεις χωρίς μέτρο, βλάπτει. Όλες οι καταχρήσεις είναι βλαβερές. Μπορείς να πεθάνεις αν πιεις 12 λίτρα νερό, ας πούμε, αλλά κανείς δεν λέει "ποτίζουν ανεμπόδιστα νερό τα παιδιά μας οι βρύσες". Και δεν το λέει επειδή όλοι έχουν συνηθίσει την ύπαρξη του νερού, την έχουν εντάξει στη βιοθεωρία τους, την καταλαβαίνουν. Αυτό το Ίντερνετ, όμως, λίγο δυσνόητο τους κάθεται, και το καταφύγιό τους, όπως κάθε αμόρφωτου, είναι ο φόβος.

Ένας φαινομενικά έγκυρος φορέας, η "Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσ. Παίδων "Π&Α Κυριακού" (στοιχηματίζω ότι κανένας τους δεν ξέρει τι σημαίνει "Firefox") έχει βγάλει και λίστα με τα συμπτώματα του "εθισμού στο Ίντερνετ", τα οποία περιλαμβάνουν "Παραμέληση των υποχρεώσεων", "Επιθετικότητα", "Μεταβολή της συμπεριφοράς", "Αδιαφορία για πράγματα που παλιά τον/την ευχαριστούσαν", "Απομόνωση", και άλλα τέτοια.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν και μια άλλη αιτία: Λέγεται εφηβεία.

Θοδωρής Γεωργακόπουλος
Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Σχόλια

22/01 07:13  pol
Καλημέρα κα Χρύσα.
Το θέμα της ηλεκτρονικής εξάρτησης είναι το σοβαρότερο για τα νέα παιδιά.Οι γονείς πρέπει να κουβεντιάσουν με τα παιδιά τους και μαζί να βρούν λύση.Οι περισσότεροι ,κάτω από το βάρος της καθημερινότητας ,αφήνουν τα παιδιά να δρούν ανεξέλεγκτα.Το θέμα το γνωρίζω από την σχολική μου πείρα.Παρατήρησα ότι το πρώτο δίωρο των μαθημάτων πάει χαμένο, γιατί είναι περίοδος αφύπνισης από το νυχτερινό ξενύχτι.Παιδιά 8.9.10 χρόνων κοιμούνται στις 11 - 12 το βράδυ.Χρειάζονται 11 ώρες ύπνου κι αυτά κοιμούνται 6ή 7. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τα αρνητικά επακόλουθα.Επίσης τα θέματατα των ιστοσελίδων ή τα διάφορα παιχνίδια ,που προκαλούν νεύρα και επιθετικότητα,είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.
22/01 07:22  pol
Επίσης το θέμα της διατροφής.Τα περισσότερα παιδιά δεν παίρνουν πρωινό και ξεγελούν την πείνα τους με ότι πιο σκάρτο έχει το σχολικό κυλικείο.
Ας μιλήσουν οι ειδικοί διατροφολόγοι με ενημερωτικές εκπομές μέσω της τηλεόρασης.
22/01 09:06  kallirroil
Φίλη XRYSA1960GR,το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό,απ'ότι πιστεύουμε.Η γυναίκα μου,καθηγήτρια σε λύκειο,μου έχει πει οτι ένας μαθητής έχει μείνει ήδη απο απουσίες και 2 άλλοι,είναι στο όριο.Αιτία?Ο εθισμός στο ιντερνετ.Απο την αλόγιστη μεταμεσονύκτια χρήση,δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί να πάνε σχολείο.Ομως οι γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα,πρέπει να καταλάβουν οτι αν η κατάσταση με τα παιδιά τους είναι "προχωρημένη",το θέμα δεν λύνεται ούτε με απειλές,ούτε με το "κλείδωμα" του p/c.Τα παιδιά αυτά έχουν πάθει εθισμό και μπορεί οι αντιδράσεις τους να είναι απρόβλεπτες και καταστροφικές.Η λύση είναι ν'απευθυνθούμε σε γιατρό(μάλλον ψυχολόγο),ώστε να μπορέσει το παιδί ν'απεξαρτηθεί ομαλά.
22/01 20:32  XRYSA
Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο.
22/01 21:44  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Ένας φαινομενικά έγκυρος φορέας,...

...Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν και μια άλλη αιτία: Λέγεται εφηβεία."

Προ 25ετίας είχα "πλακωθεί" με εκπρόσωπο αντιστοίχου φορέα σε πάνελ "περί ναρκωτικών". Είχα προτείνει την (καλή - κακή ) λύση μέσω ανάπτυξης του "μαζικού - μη ανταγωνιστικού αθλητισμού).
Η αντίστοιχη κυρία, κάτι σε "θεολόγος - λενινίστρια - ΚΥΠατζού" είχε περιγράψει (για τους γονείς) ως κρίσιμα συμπτώματα ΧΡΗΣΗΣ ναρκωτικών, ΟΛΑ τα συμπτώματα της εφηβείας !...

22/01 23:26  Σάρισα
Επιτελους καποιος λεει τα πραγματα με το ονομα τους. Να προσθεσουμε και το 'ιντερνετ' τονος στο ε, συνηθιζεται απο δημαρχους υποψηφιους βουλευτες, ντοπια νομενκλατουρα και φανερωνει την ολοκληρωτικη αγνοια του για τις νεες τεχνολογιες.
23/01 04:07  Yannis K.
Το ιντερνετ μπορει να παρασχει σε ενα παιδι τοσες διεξοδους δημιουργικοτητας που θα περεπε (οχι, οτι καποια στιγμη δεν θα γινει) να ενταχθει στα σχολεια σα μαθημα, πιθανον κιολας να μπορουσαν ολα τα αλλα μαθηματα να βασιζονταν σε αυτο.
Θυμαμαι μας βαζαν εργασιες στο Γυμνασιο και προσπαθουσαμε μεσα απο κατι τραγικες εγκυκλοπαιδιες (οι πλουσιοτεροι στο χωριο ειχαν τη ΔΟΜΗ) να μαζεψουμε στοιχεια. Τωρα μπορει ενα παιδι να εχει προσβαση σε χιλιαδες βιβλιοθηκες ανα το κοσμο η' βιβλιογραφια. Γιατι λοιπον να μη μαθουν τα παιδια μας καλα Αγγλικα ( η' Γαλλικα η΄ Γερμανικα το ιδιο ειναι, απλως να εχουν προσβαση σε περισσοτερες πηγες)και να μαθουν να αντλουν πληροφοριες απο κει. Ενας απεραντος κοσμος γνωσης, ιδεων, τασεων ειναι το ιντερνετ και δεν ειναι μονο πορνογραφια, διαφημιση και προπαγανδα.
Προσοχη βεβαια χρειαζεται αλλα οπως σε ολα τα πραγματα. Η προσπαθεια περιθωριοποιησης του οχι μονο δε χρειαζεται αλλα ειναι ανοητη.
Εγω ηδη βοηθησα τη 12χρονη κορη μου να φτιαξει το πρωτο της blog σαν μια πρωτη ανιχνευση του τι μπορει να της προσφερει το δικτυο.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις