XRYSA1960GR
........
·Bloomberg (USA) Financial news LIVE......
·ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...ΕΙΚΟΝΑ FTSE/Χ.Α..20...
·ΠΟΙΕΣ μετοχές "υπόσχονται" γρήγορες υπεραξίες...
·ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ " SOLVIT "
·GREECE THE LAND OF GODS
·THE BEATLES !
·ELVIS PRESLEY !
·PINK FLOYD.
·THE BLUES
·TOP 20 Classic Rock
·Rock !
·Ερωτικά τραγούδια !
·ΔΙΑΦΟΡΑ τραγούδια
·Ελληνικά Ερωτικά Video !
·Ελληνικά Λαικά Video !
·Anna Vissi Videos!
·Αλίκη Βουγιουκλάκη...
·ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ
·Αλμπουμ 2 φωτογραφιών!
·Αλμπουμ 1 φωτογραφιών!
·ΩΡΟΣΚΟΠΙΑ
·ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ
·ΞΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
·ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
·ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
·ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με μια ΜΑΤΙΑ !
·Καυτή εγκυκλοπαίδεια !
·FAVOURITE LINKS (FOREIGN)
·FAVOURITE LINKS (GREECE)
·οι «κυριότερες Παγκόσμιες εφημερίδες»
·Sites που άλλαξαν τον κόσμο!
·Οι ψηφιακοί χάρτες της Γης
·οι Δημόσιες Webcam της Ελλάδας!
·TEST ADSL ...
·Τα Καλύτερα Torrent Sites του Internet!
·Κατάλογος σταθμών Αθήνας Θεσσαλονίκης Μακεδονίας Θράκης
·Κατάλογος σταθμών Ηπείρου Θεσσαλίας Ιονίου Κρήτης
·Ελληνικά sites τύπου youtube.com
·Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα
·Τα 24 Νησιά
·ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ
·Lady by !!!
·TOP VIDEO CLIPS Νίκος Βέρτης!
·TOP VIDEO CLIPS Μιχάλης Χατζηγιάννης!
·INTRON TV.
Σύνδεσμοι


ΝΕΡΟ: Οταν η ΛΑΣΠΗ γίνεται ΧΡΥΣΟΣ
1169 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008
19:22

Μια συσκευή που θα μετατρέπει τα

βρωμόνερα σε πόσιμο, διάφανο

νεράκι είναι ίσως σήμερα η πλέον

απαραίτητη εφεύρεση για την

ανθρωπότητα. Αναζητώντας νέες και

ανασύροντας παλαιότερες τεχνικές

λύσεις, οι σημερινοί ερευνητές έχουν

να επιδείξουν μια εντυπωσιακή

βεντάλια προϊόντων που θα σώσουν

τους... Νώε του μέλλοντος

 ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ


Στο Μεξικό παστεριώνουν το νερό των πηγαδιών σε «κουβά υπεριωδών ακτίνων». Στην επάνω δεξιά εικόνα, μια βρύση κάνει το ίδιο, με μπλε φωτοδιόδους


Ζούμε αναμφίβολα σε μια εποχή κορύφωσης. Από τη μια, η τεχνολογία των ανθρώπων καλπάζει παράγοντας όλο και πολυπληθέστερες καινοτομίες, εφευρέσεις και λύσεις για κάθε πρόβλημα, που ελέω Διαδικτύου φθάνουν πλέον ταχύτατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από την άλλη, ο ίδιος ο πλανήτης κορυφώνει την «αντίδρασή» του στη λαίλαπα των ανθρώπων που κατακυρίευσαν τη Γη βιάζοντας κάθε φυσική ισορροπία και ρυπαίνοντας χώμα, νερό και αέρα. Αντιμέτωποι τώρα με τις βίαιες αντιδράσεις της γεώσφαιρας - τα «απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα» - συνειδητοποιούμε ότι αρκεί η διακοπή της λειτουργίας των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης για να καταρρεύσει η ψευδαίσθηση παντοδυναμίας μας. Και τότε; Ποια από όλες τις εφευρέσεις μας θα ήταν η πιο απαραίτητη σε έναν Νώε - Δευκαλίωνα, έστω - που θα αντίκριζε με δέος έναν κατακλυσμένο από βρώμικα νερά κόσμο;

«Στη στεριά δεν ζει το ψάρι»... αλλά ούτε και ο άνθρωπος χωρίς πόσιμο νερό. Είναι ζήτημα ωρών έλλειψής του για να βρεθείς σε απόγνωση. Τι κάνεις όταν σου λείπει; «Αγοράζεις εμφιαλωμένο» απαντά ο αλλοτριωμένος καταναλωτής μέσα μου. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά, ούτε μπορούν τα χρήματα στην τσέπη μας να μας σώζουν παντού και πάντα. Τραγική απόδειξη το τσουνάμι της Σουμάτρας: υπερπολυτελή ξενοδοχεία ήταν σπαρμένα στις ακτές του νησιού Πουκέτ της Ταϊλάνδης, αλλά μετά το σάρωμά του από τη θάλασσα δεν έβρισκαν νερό να πιουν! Το φαινόμενο επαναλήφθηκε πριν από λίγο καιρό στην πλημμυρισμένη Δυτική Αγγλία. Ακραίες και έκτακτες καταστάσεις; Σαφώς. Οπως όλα δείχνουν, όμως, οι καταστάσεις αυτές συμβαίνουν πλέον σε όλα τα σημεία του πλανήτη και με αυξανόμενη συχνότητα. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την «εγγύηση» που μας δίνει η υπερθέρμανση του πλανήτη: η θάλασσα θα διασταλεί, οι πάγοι των πόλων θα λιώσουν, τα τσουνάμι θα καταπιούν μεγάλο τμήμα των ακτών της χώρας μας και πλημμύρες θα μας κατακλύσουν, γεμίζοντας τον τόπο με ακάθαρτα νερά. Αλλά και χωρίς αυτά τα «ευοίωνα», ο εφιάλτης της ξηρασίας απειλεί να στερέψει τα επόμενα χρόνια πολλές από τις πηγές μας και οι πάντα καραδοκούντες σεισμοί... θα χαρούν να συμπληρώσουν το σκηνικό.

 

Για τους μόνιμους κατοίκους πετραίας γης ο κώνος νερού αφαλατώνει και παράγει πόσιμο νερό με απόσταξη. Στη φωτογραφία δεξιά, η εφαρμογή του στην Υεμένη


Ακόμη λοιπόν και προτού βιώσουμε τον επαπειλούμενο κατακλυσμό, βιώνουμε ήδη την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ξηρασία και τις πυρκαϊές στα θερμά μέρη της Γης. Το δράμα της λειψυδρίας το ζουν καθημερινά 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι του Τρίτου Κόσμου. Υπολογίζεται ότι 400 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν παγκοσμίως από αυτήν και 6.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πόση μολυσμένου νερού. Δείτε τι συμβαίνει στην Αφρική, ακούστε τι επακολουθεί των πλημμυρών στο Μπανγκλαντές, ή έστω ρωτήστε όσους έτυχε να ταξιδέψουν στην εκβιομηχανισμένη και ακμάζουσα Κίνα: παντού, σχεδόν, το νερό της βρύσης ή δεν υπάρχει ή δεν πίνεται. Σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO «World Water Report» του 2003, το μολυσμένο νερό ευθύνεται για το 80% των ασθενειών στον Τρίτο Κόσμο!

Οι λύσεις σε μεγάλη κλίμακα είναι βεβαίως στα χέρια των κρατών και των διεθνών οργανισμών. Τι μπορείς να κάνεις όμως όταν εκτάκτως βρεθείς μόνος και αβοήθητος σε τόπο όπου το νερό έχει καταστεί μη πόσιμο; Οταν διψάς και έχεις εμπρός σου νερό, αλλά... μυρίζει βούρκο;

Το καλάμι της ζωής

 

Μια κάτοικος χώρας με το μεθαυριανό κλίμα της Ελλάδας πίνει άφοβα από τον βούρκο με το «καλάμι της ζωής»


Την απάντηση την είχε σε σχέδια εδώ και δέκα χρόνια ένας δανός ερευνητής, ο Τόρμπεν Βέστεργκααρντ Φράντσεν (Torben Vestergaard Frandsen). Είχε φανταστεί ένα πλαστικό καλάμι εφοδιασμένο με ειδικό φίλτρο, μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς να ρουφήξει όσο μολυσμένο νερό θέλει, αλλά στο στόμα του θα φθάνει καθαρό και πόσιμο! Το ζήτημα ήταν να φτιάξει το κατάλληλο φίλτρο και να κρατήσει το κόστος κατασκευής τόσο χαμηλό ώστε να μπορεί να μοιραστεί σε όλους τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Για να υλοποιήσει τις ιδέες του ο Φράντσεν συνεργάστηκε με τον Ολλανδό Ρομπ Φλέουρεν και τον Ισραηλινό Μοσέ Φρόμερ. Κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα πρωτότυπο, που θυμίζει αυλό μήκους 25 εκατοστών, διαμέτρου 29 χιλιοστών και βάρους μόλις 160 γραμμαρίων. Το επονομαζόμενο LifeStraw (καλάμι της ζωής) μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά 700 λίτρα νερού και να κατακρατήσει σχεδόν το σύνολο των μικροοργανισμών (μεγαλύτερων από 6 μικρά) που ευθύνονται για τη διάρροια, τη δυσεντερία, τον τύφο και τη χολέρα. Ειδικότερα, φιλτράρει βακτήρια όπως τα Shigella, Salmonella, Enterrococus, Staphylococcus Aureus και Ε. Coli. Πώς το κατορθώνει; Εμπεριέχει ένα μικροβιοκτόνο υλικό που συνέθεσαν και ονόμασαν PuroTech Disinfecting Resin (PDR). Επίσης, στο καλάμι υπάρχουν υφασμάτινα προ-φίλτρα (εμποτισμένα με ιωδίνη), αλλά και ενεργός άνθρακας για την κατακράτηση παρασίτων. Για την απλουστευμένη χρήση χωρίς μηχανισμούς ο Φρέντσεν φρόντισε ώστε να αρκεί το ρούφηγμα του πότη για να λειτουργεί η συσκευή. Αντίστροφα, επειδή η μικροβιοκτονία προϋποθέτει μέγιστη ροή 100 ως 150 ml ανά λεπτό, έχει τοποθετηθεί μια δικλίδα που περιορίζει την κατάποση. Με το σκεπτικό ότι ένας ενήλικος βάρους 60 κιλών χρειάζεται δύο λίτρα νερό την ημέρα, το «καλάμι της ζωής» των 700 λίτρων του διασφαλίζει έναν πλήρη χρόνο επιβίωσης.

Οι κατασκευαστές έχουν ήδη συμπήξει εταιρεία για τη διάθεση της εφεύρεσης και προσπαθούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής στα δύο δολάρια, ώστε να μπορεί να μοιραστεί μαζικά σε όσους το χρειάζονται. Στο μεταξύ μπορεί να το βρει κανείς στο Διαδίκτυο (www. waterstraws. com) με 15 δολάρια. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ένα παραπλήσιο προϊόν της αμερικανικής Frontier Water Purification Straw (βλ. http://www. amazon.com/McNett-Frontier-Water-Filter-filter/dp/B0007KN8ES), με τιμή γύρω στα 8 δολάρια, το οποίο όμως φιλτράρει μόλις 60 λίτρα νερό.

Το θερμός που σώζει

 

Η φιάλη απολύμανσης νερού «LifeSaver» έγινε ήδη ανάρπαστη από το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ. Στη φωτογραφία επάνω,
ο εφευρέτης της Μάικλ Πρίτσαρντ πίνει με αυτήν στην υγειά του


Παρακολουθώντας τα θύματα του τσουνάμι στη Σουμάτρα, αλλά και τους πληγέντες από την Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη (το 2005) να ψάχνουν εναγωνίως για πόσιμο νερό, ένας επιχειρηματίας φίλτρων νερού από το Ιπσουιτς της Αγγλίας, ο Μάικλ Πρίτσαρντ (Michael Pritchard), έχασε τον ύπνο του. Κατάλαβε ότι το μέλλον βρίσκεται στις «αυτόνομες και φορητές λύσεις», οπότε βάλθηκε να σχεδιάσει μια φιάλη τύπου θερμός με αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα κατάφερε και παρουσίασε την εφεύρεσή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού DESI του Λονδίνου. Την ίδια ημέρα... ξεπούλησε όλο το απόθεμά του, από 1.000 φιάλες!

Τι το ιδιαίτερο έχει το θερμός «LifeSaver» του Πρίτσαρντ; Απευθύνεται σε πιο «πολιτισμένα λαρύγγια», καθώς δεν εμπεριέχει φίλτρα ιωδίνης που δίνουν μια οσμή ιωδίου στο νερό. Επίσης, η κάθε φιάλη μπορεί να φιλτράρει 6.000 λίτρα νερού προτού χρειαστεί να αλλάξει κανείς το φίλτρο. Τέλος, εκτός από τα βακτήρια άνω των 6 μικρών, φιλτράρει - χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών - και τους ιούς άνω των 15 νανομέτρων! Κατασκευαστικά, διαφέρει από τα κοινά θερμός στο ότι έχει αφαιρούμενο πάτο, ώστε να βυθίζεται μέσα στο μολυσμένο νερό εισροφώντας το μαζικά από το κάτω μέρος. Επειτα κλείνει κανείς τον πάτο, κουνάει λίγο τη φιάλη και... αρχίζει να σερβίρει στα ποτήρια.

Βέβαια, αυτή η πρωτοπορία κοστίζει 190 στερλίνες για τη φιάλη 4.000 λίτρων και 230 στερλίνες για εκείνη των 6.000 λίτρων (βλ. www. lifesaversystems.com), αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για «πολιτισμένες τσέπες» ή για τον βρετανικό στρατό που του απένειμε το βραβείο της Καλύτερης Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Best Technological Development).

Με τις ακτίνες του ηλίου

 

Ιταλικό ντιζάιν για κομψές, πρακτικές και αποτελεσματικές φιάλες απολύμανσης νερού με τις ηλιακές ακτίνες. Ενα «must» για τουρίστες πετραίας γης


Επιστρέφοντας στις λύσεις για τους πολλούς, πρέπει να πούμε ότι το καλάμι του Φράντσεν συγκίνησε πολλούς σχεδιαστές όταν κατέκτησε το σεβαστό βραβείο σχεδιασμού INDEX του 2006 με απολαβή 100.000 ευρώ. Το 2007 οι Ιταλοί Αλμπέρτο Μέντο (Alberto Medo) και Φρανσίσκο Γκόμεζ Παζ (Francisco Gomez Paz) πήραν το ίδιο βραβείο με την ηλιακή φιάλη (solar bottle).

Τεχνολογικά οι Μέντο και Παζ δεν σκοτίστηκαν παρά μόνο για τη σχεδίαση του εξωτερικού της φιάλης. Εσωτερικά δεν περιέχει... κανένα φίλτρο! Ο λόγος είναι ότι βασίστηκαν σε μια παλιά διαπίστωση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Υδατικής Επιστήμης και Ερευνας ότι, αν αφήσεις το μολυσμένο νερό στον ήλιο για έξι ώρες, αυτοκαθαρίζεται. Το αίτιο είναι οι υπεριώδεις ακτίνες UV-Α και η υπερθέρμανση που είναι μικροβιοκτόνες - η γνωστή μέθοδος παστερίωσης. Φρόντισαν λοιπόν οι δύο σχεδιαστές να φτιάξουν φιάλες 4 λίτρων που είναι διαφανείς από τη μία πλευρά και απολύτως αδιαφανείς από την άλλη. Τους έδωσαν σχήμα που επιτρέπει την έξυπνη φόρτωση, πρόσθεσαν χερούλια πλήρως εργονομικά, που επιτρέπουν τόσο την εύκολη μεταφορά όσο και τη στήριξη των φιαλών σε κατάκλιση, και... πήραν το βραβείο.

Για το κόστος αγοράς της ηλιακής φιάλης περιμένουμε ακόμη την ώρα μαζικής παραγωγής. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η λύση προσφέρεται για να απολυμάνεις νερό ύποπτης βρύσης και όχι για λασπόνερα. Και φυσικά προϋποθέτει την ύπαρξη ηλιοφάνειας!

Παρόμοια λύση, αλλά με ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, έχει δώσει ο Στεφάν Ογκουστίν (Stephan Augustin) με τον κώνο νερού (WaterCone, βλ. www. watercone.com). Πρόκειται κυριολεκτικά για έναν διαφανή κώνο από ειδικό πλαστικό (το Makrolon της Bayer), που αξιοποιεί την απλούστατη μέθοδο της εξάτμισης. Γεμίζεις τη μαύρη πλαστική βάση με νερό (ακόμη και θαλασσινό), σκεπάζεις με τον κώνο και επιστρέφεις έπειτα από 24 ώρες. Στο καμπύλο χείλος του κώνου έχει υγροποιηθεί και συλλεχθεί ως και 1,5 λίτρο πεντακάθαρο νερό. Μάλιστα, εκτός από τη μικροβιοκτόνο και αφαλατική δράση του ήλιου, το νερό αυτό είναι απαλλαγμένο και από βαρέα μέταλλα. Αν σκεφθούμε ότι το σύνολο σχεδόν των σπιτιών του Αιγαίου έχει τις παραδοσιακές επίπεδες ταράτσες, μπορούμε να φανταστούμε μια σκακιέρα με τέτοιους κώνους να τις καλύπτει και σωληνάκια από τον καθένα να διοχετεύουν το πόσιμο νερό σε μία από τις βρύσες του σπιτιού. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να παραγγέλνει κανείς κώνο στα μέτρα της ταράτσας του. Ωστόσο, παρά τα πολλά βραβεία που έχει λάβει για την ιδέα του, ο εφευρέτης δεν μπορεί να βρει ακόμη τα κεφάλαια μαζικής παραγωγής του κώνου, που τον υπολογίζει να κοστίζει 20 δολάρια.

Υπεριώδης καθαρισμός με τεχνητό φως


Για να λυθεί το πρόβλημα του καθαρισμού του νερού ακόμη και τις ώρες που ο ήλιος κοιμάται, το Πολυτεχνείο της πόλης Λα Πας του Μεξικού σχεδίασε το 2005 τον «UV Bucket» (κουβάς υπεριωδών ακτίνων, βλ. www. niparaja.org/cubetauv/). Είναι ένα μεταλλικό βαρελάκι 15 λίτρων, που καθαρίζει το νερό με μια λυχνία υπεριωδών ακτίνων. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: το άνω, το οποίο γεμίζει κανείς με το ακάθαρτο νερό, και το κάτω, όπου συλλέγει το καθαρό. Με ρυθμό ροής 3 λίτρα ανά λεπτό, παίρνει τα 15 λίτρα του ύστερα από πέντε λεπτά!

Η συσκευή έχει ήδη κερδίσει το βραβείο Development Marketplace 2006 της Διεθνούς Τράπεζας και 6.000 τεμάχιά της έχουν διανεμηθεί στην επαρχία Baja California Sur. Το κόστος της ανέρχεται σε 30 δολάρια. Για την ώρα χρειάζεται η παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος για τη λειτουργία της, αλλά η επόμενη γενιά συσκευών θα λειτουργεί και με 12 βολτ, ώστε να συνδέεται κατευθείαν με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα συναφής εξέλιξη έρχεται από τον χώρο των λυχνιών UV. Ο εφευρέτης των μπλε φωτοδιόδων Ιάπωνας Σούτζι Νακαμούρα απέσπασε το 2006 Millennium Technology Prize για την ανακάλυψή τους - σκοπεύει να κάνει τη φωτοκάθαρση του νερού ακόμη λιγότερο ενεργοβόρα και πανταχού παρούσα. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά LED του, που εκπέμπουν υπεριώδεις ακτίνες, κατασκευάζονται ήδη βρύσες που καθαρίζουν το νερό κατά την εκροή του από αυτές. Κάθε φορά που θα ανοίγουμε τη βρύση μας θα ανάβουν τα μπλε φωτάκια που κρύβονται στο στόμιό της και θα ακτινοβολούν το νερό που γεμίζει το ποτήρι μας. Cool, θείε Σούτζι!

Η λύση αρχαιόθεν

 

Από τα χρόνια του Ηρακλή οι Ελληνες «έβαζαν νερό στο κρασί τους» για να απολυμάνουν το πρώτο. Επειτα... το ξέχασαν


Για όσους ανυπόμονους υπάρχει από παλιά εγχώρια λύση. Οπως θα σας διαβεβαιώσει κάθε γιατρός ελληνικής παιδείας, για τον καθαρισμό του νερού αρκεί το... κρασί! Οντως, ο λόγος που η λέξη «κρασί» υπερκέρασε τη σωστή «οίνος» είναι ότι οι πρόγονοί μας έπιναν καθημερινά το νερό τους φιλτραρισμένο με οίνο. Συγκεκριμένα, είχαν ανακαλύψει ότι αν αναμείξεις ένα μέρος οίνου με εννέα μέρη νερού, ύστερα από τέσσερις ώρες πίνεις κάτι που εγγυημένα δεν προκαλεί δυσεντερία, τύφο, χολέρα κτλ. Γι' αυτό λοιπόν πριν από κάθε βραδινό συμπόσιο πήγαιναν το μεσημέρι στον ταβερνιάρη, του ζητούσαν «κρασί» - όχι «άκρατον οίνον» - και το άφηναν στις στάμνες να δράσει. Οταν το σερβίριζαν στο δείπνο ήταν όχι μόνο απολυμασμένο, αλλά και εγγυητής καλής συζήτησης - χωρίς το βαρύ πρωινό κεφάλι των νεοελλήνων! Να ξέραμε τι ξέραμε και δεν γνωρίζουμε πια...

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15260&m=H03&aa=1

ΕΝΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΚΑΙ 80%

 

1ΝτουςΜε το ντους να τρέχει συνέχεια (120 λίτρα)Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε (30 λίτρα)

2Πλύσιμο δοντιώνΜε ανοιχτή βρύση (20 λίτρα)Με προσεκτική χρήση νερού
(2 λίτρα)

3Μπάνιο στη μπανιέραΜε γεμάτη μπανιέρα (180 λίτρα)Με ντους (30 λίτρα)

4ΞύρισμαΜε βρύση ανοιχτή συνέχεια (20 λίτρα)Με προσεκτική χρήση νερού (3 λίτρα)

5Πλύσιμο πιάτων στο χέριΜε ανοιχτή βρύση 150 λίτρα την ημέραΜε πλύσιμο και ξέβγαλμα στο νεροχύτη ή στη λεκάνη 25 λίτρα την ημέρα

6Πλυντήριο πιάτωνΜεγάλο πρόγραμμα (150 λίτρα την ημέρα)Οικονομικό πρόγραμμα (35 λίτρα την ημέρα)

7Πλυντήριο ρούχωνΜεγάλο πρόγραμμα (300 λίτρα την ημέρα)Οικονομικό πρόγραμμα (135 λίτρα την ημέρα)

8ΚαζανάκιΧωρίς ειδική σακούλα, για τετραμελή οικογένεια 160 λίτρα την ημέραΜε ειδική σακούλα ή τούβλο 125 λίτρα την ημέρα

9Πλύσιμο εξωτερικών χώρωνΜε λάστιχο 50 λίτρα το λεπτόΧωρίς λάστιχο (απλό κατάβρεγμα με ποτιστήρι) μείωση κατά 80%

 

Σχόλια

18/01 20:18  fisherman
XRYSA καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την δουλειά σου. Οι λύσεις όπως ανέφερες είναι στα χέρια των ισχυρών και το νερό θα το χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος και για εκβίαση καταστάσεων σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.
18/01 20:35  XRYSA
Δυστυχώς έτσι είναι.
18/01 20:57  pol
Έμαθα πολλά και σπουδαία σήμερα, κυρία Χρύσα.Ευχαριστώ
18/01 21:52  voula 99
Μπράβο , αγαπητή Χρύσα .
Για να θυμόμαστε και ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στον πλανήτη μας. 5*
19/01 01:50  ΙΟΝΑΣ1
α]Αγαπητη μου οι προσεχεις πολεμοι της ανθρωποτητας ισως και την επομενη 15ετια θα γινουν για το νερο.β]οι πραγματικοι Ελληνες δεν εβαζαν ποτε νερο στο κρασι τους και ελεγαν τα πραγματα με το ονομα τους και αγωνιζονταν για ενα κλαδο ελιας συμβολιζοντας τις αξιες που πιστευαν γ]δυστυχως οι νεοελληνες ταλανιζονται απο ενα λομπι παρεων-φιλων με αναληθων αποψεων βαση βηματος μετα μαυρων σακουλων που ρυπαινουν την ελληνικη κοινωνια και αμαυρωνουν τον πολιτικο και κοινωνικο βιο της χωρας.καλη συνεχεια ,thing green
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
16 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις