XRYSA1960GR
........
·Bloomberg (USA) Financial news LIVE......
·ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...ΕΙΚΟΝΑ FTSE/Χ.Α..20...
·ΠΟΙΕΣ μετοχές "υπόσχονται" γρήγορες υπεραξίες...
·ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ " SOLVIT "
·GREECE THE LAND OF GODS
·THE BEATLES !
·ELVIS PRESLEY !
·PINK FLOYD.
·THE BLUES
·TOP 20 Classic Rock
·Rock !
·Ερωτικά τραγούδια !
·ΔΙΑΦΟΡΑ τραγούδια
·Ελληνικά Ερωτικά Video !
·Ελληνικά Λαικά Video !
·Anna Vissi Videos!
·Αλίκη Βουγιουκλάκη...
·ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ
·Αλμπουμ 2 φωτογραφιών!
·Αλμπουμ 1 φωτογραφιών!
·ΩΡΟΣΚΟΠΙΑ
·ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ
·ΞΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
·ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
·ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
·ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με μια ΜΑΤΙΑ !
·Καυτή εγκυκλοπαίδεια !
·FAVOURITE LINKS (FOREIGN)
·FAVOURITE LINKS (GREECE)
·οι «κυριότερες Παγκόσμιες εφημερίδες»
·Sites που άλλαξαν τον κόσμο!
·Οι ψηφιακοί χάρτες της Γης
·οι Δημόσιες Webcam της Ελλάδας!
·TEST ADSL ...
·Τα Καλύτερα Torrent Sites του Internet!
·Κατάλογος σταθμών Αθήνας Θεσσαλονίκης Μακεδονίας Θράκης
·Κατάλογος σταθμών Ηπείρου Θεσσαλίας Ιονίου Κρήτης
·Ελληνικά sites τύπου youtube.com
·Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα
·Τα 24 Νησιά
·ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ
·Lady by !!!
·TOP VIDEO CLIPS Νίκος Βέρτης!
·TOP VIDEO CLIPS Μιχάλης Χατζηγιάννης!
·INTRON TV.
Σύνδεσμοι


1011 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 17 Μαΐου 2008
16:57

 Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Ιδιαίτερη έμφαση στους εργαζόμενους με ηλεκτρονικές δεξιότητες αποδίδει η Ε.Ε. Περισσότεροι από 1 στους 3 πολίτες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε καθημερινή βάση στην εργασία τους και περίπου 9 στους 1000 πολίτες της Ε.Ε. απασχολούνται σε αυτές. Η ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη στην Ε.Ε. στοχεύει στην κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών που σχετίζονται με web services και web-enabled analytics, business process modeling και enterprise architects, agile programming, business analysts/ relationship managers, business intelligence και Security.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην Ελλάδα, περίπου 4 στους 10 εργοδότες θα απορρίψουν υποψήφιο εργαζόμενο χωρίς ηλεκτρονικές δεξιότητες ενώ, ακόμη, 1 στους 4 εργοδότες θα συνυπολογίσει τις ανάγκες της θέσης προτού λάβει αντίστοιχη απόφαση. Μόνο 2 στους 10 εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους κατόχους βασικών ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, δηλαδή χρήση εφαρμογών γραφείου, προσωπικού υπολογιστή και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Περίπου 4 στους 10 εργοδότες αναζητούν από τους υποψήφιους εργαζομένους ηλεκτρονικές δεξιότητες άμεσα σχετιζόμενες με τις εξειδικευμένες εφαρμογές που χρησιμοποιεί η επιχείρηση.

Η σημαντικότητα των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων θα διευρυνθεί κατά 60% κατά μέσο όρο στους εξής οικονομικούς τομείς: μεταφορές, λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, δημόσιος τομέας και τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες υγείας, κατασκευές καθώς και στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας περίπου 6 στους 10 Έλληνες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις από τους κλάδους της ναυτιλίας, μεταφορών, υπηρεσιών, χρηματοοικονομικών οργανισμών, τουρισμού, λιανικού εμπορίου, κατασκευών, εκδόσεων - εκτυπώσεων, χημικών και τροφίμων απασχολούν προσωπικό με δεξιότητες σε ΤΠΕ και περίπου 1 στις 7 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί μεθόδους ηλεκτρονικής μάθησης, Διάγραμμα 1. Επίσης σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις από τους 10 εξεταζόμενους κλάδους, στέλνει τους εργαζόμενους της σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με ΤΠΕ.

Στο δημόσιο τομέα η προσωπική ενασχόληση ως μορφή κατάρτισης αποτυπώνεται ως βασικός τρόπος απόκτησης ΗΔ. Εξαίρεση αποτελούν οι ΔΕΚΟ, όπου φαίνεται σημαντική ώθηση να δίδεται πραγματικά από τις ίδιες της επιχειρήσεις, Διάγραμμα 2.

Στο πλαίσιο αυτό εντείνεται ο διάλογος μεταξύ των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την επίλυση ζητημάτων εργασιακής ασφάλειας και ευελιξίας της απασχόλησης. Διαπιστώνονται 15 άξονες ενεργειών, άμεσα ή έμμεσα χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ, οι οποίες αφορούν: το ευρωπαϊκό πλαίσιο ηλεκτρονικών δεξιοτήτων (ΗΔ), τον ευρωπαϊκό οδηγό κατάλληλων πολιτικών ανάπτυξης ΗΔ, την ανάπτυξη συστήματος ποιότητας για τα πιστοποιητικά ΗΔ, την παρακολούθηση της προσφοράς και ζήτησης ΗΔ, την προσέλκυση καταρτισμένου δυναμικού σε ΤΠΕ από τρίτες χώρες, τα οικονομικά κίνητρα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ΗΔ, τις ενημερωτικές εκστρατείες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την προώθηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε θέματα ΗΔ, την ανάπτυξη κύκλων ηλεκτρονικής μάθησης, την εισαγωγή μαθημάτων ανάπτυξης ΗΔ στο εκπαιδευτικό σύστημα, την ενθάρρυνση ειδικών πληθυσμιακών ομάδων στην ανάπτυξη ΗΔ, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ κρατών-μελών και τις δράσεις μείωσης του ψηφιακού χάσματος.


Διάγραμμα 1. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Εξειδικευμένο Προσωπικό

Διάγραμμα 2. Πηγές Απόκτησης ηλεκτρονικών δεξιοτήτων των Υπαλλήλων front-desk

          17 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Τηλεπικοινωνιών

 

ΠΗΓΗ ΣΕΠΕ

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
615 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008
21:30

 

Γραφική απεικόνιση του τρόπου λειτουργίας του SOLVIT

Το SOLVIT είναι ένα δίκτυο on-line επίλυσης προβλημάτων στο οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργάζονται για την - επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακή εφαρμογή της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς από τις δημόσιες αρχές.

Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ (καθώς και στη Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) υπάρχει από ένα κέντρο SOLVIT.

Τα κέντρα SOLVIT μπορούν να βοηθήσουν στο χειρισμό παραπόνων πολιτών αλλά και επιχειρήσεων.

Τα κέντρα SOLVIT είναι μέρος της εθνικής διοίκησης και έχουν ως αποστολή να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα δέκα εβδομάδων. Οι υπηρεσίες SOLVIT παρέχονται δωρεάν.

 

Το SOLVIT είναι σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2002.

Αν και την ευθύνη λειτουργίας του έχουν τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τα μέσα και, όταν χρειάζεται, προσφέρει τη βοήθεια της για επιτάχυνση της επίλυσης προβλημάτων. Η Επιτροπή, διαβιβάζει επίσης ορισμένα από τα επίσημα παράπονα που δέχεται στο SOLVIT όταν υπάρχει βάσιμη προοπτική το πρόβλημα να μπορέσει να επιλυθεί χωρίς προσφυγή σε νομικές διαδικασίες.


Το SOLVIT ασχολείται, κατʼ αρχήν, με οποιοδήποτε διασυνοριακό πρόβλημα μεταξύ μιας επιχείρησης ή πολίτη, αφενός, και μιας εθνικής δημόσιας αρχής, αφετέρου, το οποίο αφορά πιθανώς κακή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι τομείς πολιτικής με τους οποίους έχει ασχοληθεί περισσότερο μέχρι τώρα το SOLVIT είναι οι εξής:

 • Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και διπλωμάτων
 • Πρόσβαση στην εκπαίδευση
 • Άδειες παραμονής
 • Δικαιώματα συμμετοχής σε εκλογές
 • Κοινωνική ασφάλιση
 • Εργασιακά δικαιώματα
 • Άδειες οδήγησης
 • Ταξινόμηση οχημάτων με κινητήρα
 • Συνοριακοί έλεγχοι
 • Πρόσβαση προϊόντων στην αγορά
 • Πρόσβαση υπηρεσιών στην αγορά
 • Εγκατάσταση ως αυτοαπασχολούμενου
 • Δημόσιες συμβάσεις
 • Φορολογία
 • Ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ή πληρωμών
Where SOLVIT can help

Ο παραπάνω κατάλογος είναι ενδεικτικός. Το SOLVIT εξετάζει κάθε υπόθεση που πληροί τα παραπάνω κριτήρια.

 

Ωστόσο, αφού το SOLVIT είναι μια ανεπίσημη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου είναι ήδη σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες.


Ελλάς
(Ellαda)

Κα Μ. Κλάδου

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Νίκης 5-7
EL - 10180 Αθήνα

 

 

 


Tel. +302 10 3332462
Fax. +302 10 3332760
solvit.greece@mnec.gr

Έντυπο αίτησης - PDF [EL]
Έντυπο αίτησης - WORD [EL]

Complaint Form - PDF [EN]
Complaint Form - WORD [EN]

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
657 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008
12:11

                 Πατήστε εδώ για να δείτε το γράφημα


" Το μεγαλύτερο και άλυτο πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας είναι η συσσώρευση των πυρηνικών αποβλήτων των αντιδραστήρων"

«Αλυσιδωτοί οι κίνδυνοι από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας»

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν πια ξεπεραστεί

Του ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΓΕΡΑΝΙΟΥ *

Εγινε παγκόσμιο σύνθημα η επιτακτική ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Με την ευκαιρία αυτή, εδώ και ένα χρόνο άρχισε μεθοδικά να συζητείται από συγκεκριμένες πλευρές η εκδοχή εγκατάστασης στη χώρα μας πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος. Αυτή η διάθεση προωθείται και ταυτόχρονα σφυγμομετρείται η αντίδραση της κοινής γνώμης με την υποστήριξη του πρωθυπουργού προς τα πυρηνικά προγράμματα της Βουλγαρίας και της Ινδίας στις τελευταίες επισκέψεις του.

Οι πρόσφατες αναφορές για εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στις γειτονικές μας χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ κ.λπ.) πρέπει να μας ανησυχούν, όχι λόγω των «πιθανολογούμενων» εγκαταστάσεων, αλλά λόγω των συντονισμένων αναφορών σ' αυτές, που έχουν στόχο την αποδοχή εκ μέρους της κοινωνίας μας της «αναπόφευκτης ανάγκης» εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων και στη χώρα μας.

Πρόσφατες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση αναφέρουν ότι είναι σκόπιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί σε επίπεδο μελέτης και ψυχολογικής προπαγάνδας της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Από πλευράς υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, από αυτόκλητους «Οικολόγους», από βουλευτές, ακούγονται ενθαρρυντικά λόγια για μια τέτοια εγκατάσταση που θα «σώσει» το περιβάλλον από τη ρύπανση, θα μειώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια του πετρελαίου.

Αυτές τις ημέρες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, με συνεχείς αντιδράσεις, προσπαθούν να ματαιώσουν την υπογραφή συμφωνίας της ΔΕΗ με συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η γερμανική αυτή εταιρεία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην ιστοσελίδα της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το πυρηνικό εργοστάσιο Biblis της Γερμανίας, το οποίο διαχειρίζεται, με την εμπειρία λειτουργίας του πέραν των 30 ετών είναι και μοντέρνο και ασφαλές». Η Greenpeace αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως ο αντιδραστήρας αυτός, ο παλαιότερος της Γερμανίας, παρουσιάζει σημαντικά χαρακτηριστικά που δεν τον καθιστούν ασφαλή (π.χ. σύστημα άμεσης ψύξης).

Βέβαια, οι διδάσκοντες Πυρηνική Τεχνολογία, όπως ο γράφων που για 23 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ασχολείται με αυτό το αντικείμενο, γνωρίζουμε ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας σε 30 χρόνια λειτουργίας έχει φτάσει στο όριο ηλικίας του και λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας επιβάλλεται να κλείσει και να γίνει πυρηνικό απόβλητο.

Η κοινωνία έχει τον πρώτο λόγο

Ομως, όπως η σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος είναι σχεδόν άγνωστη ακόμη σε εμάς, έτσι και η γνώση μας για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι γεγονός ότι λίγοι γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος. Η υιοθέτηση των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μια έντονα κοινωνική απόφαση, γιατί οι κίνδυνοι αφορούν πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας έξω από εθνικά σύνορα. Και δυστυχώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι σε τέτοιου είδους σοβαρές αποφάσεις η κοινωνία και οι επιστήμονες είναι εκτός σκηνής, και τα νήματα κινούν οι εταιρείες και οι τεχνοκράτες.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν επικίνδυνη αλλά και οικονομικά ασύμφορη μια τέτοια επένδυση.

1. Σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εκπέμπουν ραδιενεργά αέρια που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα. Επίσημες καταγγελίες γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν διαπιστώσει επίπεδα ραδιενέργειας της ατμόσφαιρας κοντά σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που ξεπερνούν τα καθορισμένα ανώτατα όρια (που και αυτά είναι πλασματικά και αμφισβητούνται και από τους ειδικούς).

2. Σε περίπτωση ατυχήματος, όπως εμπειρικά πια γνωρίζουμε, οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και σε έκταση και σε διάρκεια. Οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια αργούν μερικές δεκαετίες να φανούν.

3. Είναι λάθος να εκτιμά κανείς τον πυρηνικό κίνδυνο μόνο από τη λειτουργία του πυρηνικού του αντιδραστήρα. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι μόνον ένα κομμάτι της όλης εγκατάστασης.

4. Η λειτουργία του απαιτεί και έναν αριθμό πρόσθετων πυρηνικών μονάδων. Για παράδειγμα, η μονάδα εξόρυξης ουρανίου, η μονάδα καθαρισμού του ορυκτού και σύνθεσής του σε οξείδια του ουρανίου, η μονάδα εμπλουτισμού του, η μονάδα κατασκευής ράβδων καυσίμου, η μονάδα επεξεργασίας του καμένου πυρηνικού καυσίμου και η μονάδα προσωρινής φύλαξής του. Αυτές οι μονάδες ενέχουν επί πλέον κινδύνους που θα πρέπει να προστεθούν σε αυτούς των πυρηνικών αντιδραστήρων (Tokaimura της Ιαπωνίας, παράδειγμα ατυχήματος σε μονάδα επεξεργασίας πυρηνικού καυσίμου).

5. Το μεγαλύτερο και άλυτο πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας είναι η συσσώρευση των πυρηνικών αποβλήτων των αντιδραστήρων. Η ραδιενέργεια των χιλιάδων τόνων αυτού του πυρηνικού αποβλήτου είναι άκρως επικίνδυνη, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και η διαχείρισή του είναι άκρως δαπανηρή, σε σημείο που χώρες όπως η Βουλγαρία, μη διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους, να το συσσωρεύουν στις δεξαμενές αποβλήτων των πυρηνικών τους σταθμών σε σημείο κινδύνου διαρροής. Πρακτικά, σήμερα περισσότερο στοιχίζει η σωστή διαχείριση ενός κιλού πυρηνικού αποβλήτου απ' ό,τι η αγορά ενός κιλού φρέσκου καυσίμου ουρανίου. Το γεγονός του μεγάλου κόστους διαχείρισης έδωσε αφορμή για παράνομους τρόπους αντιμετώπισής του, όπως η καταβύθισή του σε θάλασσες με περίεργα ναυάγια (Μεσόγειος) ή η εναπόθεσή του σε χώρους χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες γηράσκουν επικίνδυνα

6. Ενα σοβαρότατο και μακροπρόθεσμο πρόβλημα που δεν έχουμε ακόμη «ζήσει» τις συνέπειές του, είναι το γεγονός ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας έχει περιορισμένο χρόνο λειτουργίας τα 30 χρόνια. Μετά απ' αυτό το διάστημα, αντικειμενικά απαγορεύεται να λειτουργεί λόγω υπερβολικής ραδιενεργού ακτινοβολίας που ουσιαστικά τον μετατρέπει σε πυρηνικό απόβλητο. Επιβάλλεται να σταματήσει, να διαλυθεί και να γίνει πυρηνικό απόβλητο. Ηδη, πολλές δεκάδες σταθμοί έχουν κλείσει λόγω γήρατος και μελετάται η διάλυσή τους. Είναι πλέον πυρηνικά απόβλητα. Το κόστος διάλυσης ανά 1.000 μεγαβάτ ισχύος εκτιμάται σε 300 εκατομμύρια έως 2 δισ. δολάρια. Σήμερα, από τους περίπου 430 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι μισοί θα φτάσουν στο γήρας τους σε 5-6 χρόνια και το πρόβλημα της διάλυσής τους θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο λόγω αδυναμίας αποτελεσματικής λύσης.

7. Η λειτουργία ενός αντιδραστήρα προϋποθέτει μονάδα εμπλουτισμού. Αυτή παράγει σαν παραπροϊόν το γνωστό από τους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Γιουγκοσλαβία, απεμπλουτισμένο ουράνιο, πρώτη ύλη κατασκευής ραδιενεργών όπλων. Μια άλλη, στρατιωτικού ενδιαφέροντος μονάδα, είναι η μονάδα επεξεργασίας του καμένου πυρηνικού καυσίμου, από το οποίο ανακτάται ποσότητα πλουτωνίου που έχει παραχθεί μέσα στον αντιδραστήρα κατά τη λειτουργία του. Και όπως είναι γνωστό, το πλουτώνιο αυτό με ειδική επεξεργασία μπορεί να αποτελέσει την πρώτη πυρηνική ύλη κατασκευής πυρηνικού όπλου.

Μύθος ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

8. Την ενέργεια που παράγουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες οι υποστηρικτές τους τη θεωρούν «καθαρή». Πίσω από το αόρατο της ραδιενέργειας αποκρύπτουν από την κοινωνία όλους τους κινδύνους. Η ραδιενέργεια δεν είναι αισθητή με κανένα ανθρώπινο όργανο. Και όταν γίνει αισθητή από κάποια επίπτωση στην υγεία, τότε είναι πλέον αργά. Παρ' ότι στο θέμα των χημικών ρύπων ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι σχεδόν αμέτοχος, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη θερμική μόλυνση της ατμόσφαιρας συμμετέχει και μάλιστα σημαντικά. Διότι, από τη συνολική παραγόμενη ισχύ του αντιδραστήρα, ένα μέρος μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα και δύο σε θερμότητα, που εκλύεται στο περιβάλλον. Αρα, η σχέση προσφερόμενης ενέργειας και θερμικής μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι δυσανάλογα επιβαρυντική. Επίσης, όλες οι βοηθητικές μονάδες που απαιτούνται για τη λειτουργία του αντιδραστήρα επιβαρύνουν και αυτές θερμικά την ατμόσφαιρα.

9. Δεν πρέπει να λησμονούμε την επικινδυνότητα σαν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών μιας πυρηνικής μονάδας με τόσο μεγάλη συγκέντρωση ενέργειας και ραδιενέργειας. Στο παρελθόν, είχαμε αρκετές περιπτώσεις αεροπειρατείας με εκβιασμούς που στηρίζονταν στην πτώση του αεροσκάφους πάνω σε πυρηνικούς σταθμούς. Ισως μια όμοια περίπτωση να ήταν και η πτώση του τέταρτου αεροσκάφους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Three Mile Island, η οποία καλύπτεται με μυστήριο ως προς τα γεγονότα.

10. Το επιχείρημα των υποστηρικτών της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για το «μοντέλο» της Γαλλίας, η οποία στηρίζεται πάνω από 80% στην πυρηνική κιλοβατώρα, σαν παράδειγμα ασφαλούς χρήσης της κάθε άλλο παρά θετικό είναι αν μελετηθεί αντικειμενικά. Από το 1967 έχουν γίνει 20 μικρά ή μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα που και θανατηφόρα ήταν και ραδιενεργές μολύνσεις έδωσαν. Σε εγκαταλειμμένο αντιδραστήρα στη Ν. Γαλλία (Rapsodie), σημειώθηκε έκρηξη στη δεξαμενή αποβλήτων του σταθμού, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό τεσσάρων τεχνικών. Το ατύχημα αυτό έγινε στη διαδικασία αποσυναρμολόγησης του παλαιού αυτού σταθμού μεταξύ άλλων, που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1981. Ακολούθησαν και άλλα ατυχήματα στους πυρηνικούς σταθμούς St. Laurent des Eaux, Cattenom, Fessenheim, Dampierre, Blayais κ.α. Εξι άλλοι γαλλικοί αντιδραστήρες έχουν βάλει λουκέτο σε τρεις αντίστοιχα πόλεις, Chinon, Marcoule και Monts d' Arree, και περιμένουν σαν πυρηνικά απόβλητα μια μη διαφαινόμενη λύση.

Ο πολυδιαφημιζόμενος γαλλικός αντιδραστήρας Superphenix έκλεισε το 1990 λόγω επικινδυνότητας πριν καλά καλά προλάβει να λειτουργήσει.

Και ας μη διαφεύγει την προσοχή μας ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Γαλλία, αναγκασμένη να σφραγίσει τους παλαιούς ακτινοβολούντες πυρηνικούς αντιδραστήρες, θα γίνει ένα νέο πυρηνικό «μοντέλο» πυρηνικών αποβλήτων αυτή τη φορά.

11.Τέλος, είναι επιστημονικό λάθος η σύγκριση πυρηνικών με συμβατικούς κινδύνους. Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας αναφέρονται στη στεγνή γλώσσα της στατιστικής για μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα από το να συμβεί ένα πυρηνικό. Ομως, σε ένα θανατηφόρο συμβατικό ατύχημα το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένοι θάνατοι με συγκεκριμένη έκταση, διάρκεια και αποτέλεσμα της καταστροφής. Ο κύκλος του κλείνει αμέσως. Αντίθετα, σ' ένα πυρηνικό ατύχημα οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες. Θα απαιτηθούν αιώνες και πολλές γενεές, ώστε να συνυπολογιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα και η έκταση και διάρκεια της πολλαπλής καταστροφής σε ανθρώπους, περιβάλλον, χλωρίδα, πανίδα με επιπτώσεις πλέον βαθιά κοινωνικές. Ο κύκλος του μόλις έχει ανοίξει.

Υπάρχουν λύσεις

Παραδείγματα αποδέσμευσης από την πυρηνική ενέργεια αποτελεί η Ιταλία, η οποία ύστερα από δημοψήφισμα έκλεισε όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια πριν φτάσουν στην ηλικία γήρατος. Επιπλέον, διέκοψε την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ματαίωσε τα σχέδια μελλοντικών.

Η Ισπανία έχει αυξήσει κατά 225% τη χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και προγραμματίζει κάθε αντιδραστήρα που φτάνει στο όριο διάλυσης να αντικαθίσταται από συμβατικό φυσικό αέριο.

Η χώρα μας, κατ' εξοχήν χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους και με πάρα πολλά νησιά, είναι μια ιδανική περίπτωση υιοθέτησης των ήπιων μορφών ενέργειας.

Είναι γεγονός ότι σήμερα τρίτες χώρες επιζητούν την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων για απόκτηση ισχύος στη διεθνή πολιτική σκηνή που τους παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου. Το Σύμφωνο Μη Πυρηνικής Ανάπτυξης (μεταξύ άλλων απαγορεύει τη χρήση των πυρηνικών εργοστασίων και των προϊόντων τους για στρατιωτικούς σκοπούς) που έχουν υπογράψει, δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, γιατί είναι σκόπιμα ελαστικό με τα «παράθυρα» που αφήνει. Γιατί, το άρθρο 10 του Συμφώνου αυτού δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα-μέλος να αποσύρει την υπογραφή του, αν συντρέχουν λόγοι «εθνικής ανάγκης», αρκεί να το γνωστοποιήσει στα υπόλοιπα μέλη 3 μήνες πριν. Και τότε, παύει ο έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έδωσε την άδεια λειτουργίας. Από το σταθμό αυτόν μπορεί ελεύθερα χωρίς έλεγχο πλέον να ανακτηθεί το πλουτώνιο που έχει παραχθεί, για χρήση στρατιωτικών σκοπών.

Δεν χάνει η επιστήμη από την κατάργηση των πυρηνικών αντιδραστήρων

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν πια ξεπεραστεί. Ηταν μια τεχνολογία που ολοκληρώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Τώρα είναι καθαρά εμπορικό προϊόν. Η επιστήμη δεν έχει να μάθει ούτε να προσφέρει πια στην τεχνολογία της σχάσης. Η κατάργηση των αντιδραστήρων δεν συνεπάγεται κανένα επιστημονικό κόστος. Το μέγιστο της ωφέλειας που μπορεί να έχει μια κοινωνία από τη ραδιενέργεια, βρίσκεται στη διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική, στην εγκληματολογία, στη συντήρηση έργων τέχνης, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στον προσδιορισμό της ηλικίας αρχαίων ευρημάτων και στις «φωτογραφήσεις» τειχών με νετρόνια χωρίς την καταστροφή ούτε ενός μορίου ύλης.

Οι κοινωνίες πρέπει να ενημερωθούν αντικειμενικά. Πρέπει να ξεχωρίσουν τον επιστήμονα από τον τεχνοκράτη που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετους σκοπούς και στόχους.

Οι επιστημονικές έρευνες πρέπει να έχουν μοναδικό στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης της ανθρωπότητας και όχι τον πλουτισμό πολυεθνικών, τη στήριξη ηγετών, ούτε και τη δημιουργία γεωπολιτικών καταστάσεων μέσω της τεχνολογικής εφαρμογής τους.

* Αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2008

Αξιολογήστε το άρθρο 
17 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
806 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008
15:32

     

Μπαίνουν σε υπολογιστές εταιρειών, κυβερνητικών στελεχών και υπουργείων βλέποντας στοιχεία, αριθμούς, ακόμη κι εκλογικά αποτελέσματα. Μπορούν να αντιγράψουν ό,τι θέλουν και σε κάποιες περιπτώσεις το κάνουν, όπως όταν αντέγραψαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Είναι οι οργανωμένοι χάκερ της Γερμανίας, που εδώ και αρκετά χρόνια δρουν ανενόχλητοι, όχι για να προκαλέσουν ζημιά, αλλά για να δείξουν πόσο ανασφαλή είναι, τελικά, ακόμη και τα πιο σύγχρονα συστήματα.

«Οσο περισσότερα γνωρίζει κανείς για τα κενά και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανησυχεί». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι άνθρωποι του «Chaos Computer Club», όπως λέγεται η οργάνωσή τους, και οι οποίοι δεν θέλουν να προκαλούν χάος, αλλά να δείξουν στον κόσμο το πραγματικό χάος που επικρατεί στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα.

Το «Chaos Computer Club» (CCC) είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις χάκερ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκίνησε από τη Γερμανία και σύντομα επεκτάθηκε σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, ενώ σήμερα έχει φτάσει να αριθμεί περίπου 2.000 μέλη. Το ίδιο το CCC περιγράφει τον εαυτό του ως «μία γαλακτική κοινότητα ζωντανών ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής και κοινωνικού προσανατολισμού, που αγωνίζεται κατά μήκος των συνόρων για την ελευθερία της πληροφορίας». Στην πραγματικότητα, το CCC θέλει να αποδείξει πόσο ευάλωτη είναι σήμερα η ψηφιακή πληροφορία ώστε να πετύχει περισσότερη διαφάνεια στις κυβερνήσεις, στην ελευθερία της πληροφορίας, αλλά και στο ανθρώπινο δικαίωμα της επικοινωνίας.

Οι χάκερ του CCC έγιναν γνωστοί σε ολόκληρη τη Γερμανία το 1984 όταν ανακάλυψαν ένα κενό στο σύστημα BTX των ταχυδρομείων, το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα να μπαίνουν στο ταμείο των ταχυδρομείων του Αμβούργου. Ετσι, μέσα σε μια νύχτα κατάφεραν να πάρουν 135.000 γερμανικά μάρκα τα οποία φυσικά επέστρεψαν αμέσως. Τρία χρόνια μετά, τα μέλη του CCC έσπασαν ένα δίκτυο μεγάλων υπολογιστών και μπήκαν στη NASA, στην ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), στη Philips και τη γαλλική Αρχή Ατομικής Ενέργειας. Ο τότε εκπρόσωπος του κλαμπ συνελήφθη αργότερα στη Γαλλία κι έμεινε υπό κράτηση για εννέα εβδομάδες.

Οπως αναφέρει το «Spiegel», εκείνο το διάστημα υπήρχαν και άλλοι χάκερ που γνώριζαν για τα κενά υπολογιστών της Δύσης, από τους οποίους είχαν πάρει πληροφορίες και τις είχαν πουλήσει στην KGB. Αυτό ήταν το... προπατορικό αμάρτημα. Στην περίπτωση του Σόιμπλε, τα πράγματα σε ό,τι αφορά την ανασφάλεια των συστημάτων είναι ακόμη πιο σοβαρά. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας στις 12 Οκτωβρίου 1990, από έναν 32χρονο που πήρε το όπλο του πατέρα του και του έριξε τρεις σφαίρες κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, τραυματίζοντας σοβαρά έναν σωματοφύλακά του, αλλά και τον ίδιο τον Σόιμπλε, στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη. Από τότε, ο 66χρονος πολιτικός που μαζί με τον Οτο Σίλι και τον Γκίντερ Μπέκσταϊν θεωρούνται από τους πιο άτεγκτους και αυταρχικούς πολιτικούς της Γερμανίας έχει μείνει παράλυτος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.


Κλειδώνουν και τα mail τους τα μέλη του CCC

Οπως αναφέρει το «Spiegel», σε ό,τι αφορά το CCC, στη θέση του Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, είτε πολιτικός είτε πολίτης. Η εισβολή αγνώστων στον προσωπικό του υπολογιστή μπορεί να του προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στη ζωή του, πολύ περισσότερο, δε, η κλοπή των δακτυλικών του αποτυπωμάτων. Αυτό φυσικά το ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι του CCC, οι οποίοι θέλουν να αφυπνίσουν τον κόσμο και τις κυβερνήσεις για τους κινδύνους με τους οποίους μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο, τα ίδια τα μέλη του CCC φυλάγονται καλά, κυρίως από τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι ίδιοι! Η εκπρόσωπος του CCC δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί διαθέτει τεχνολογία που μπλοκάρει τις εξωτερικές παρεμβολές, την οποία έχουν αναπτύξει έμπιστοι άνθρωποι, δηλαδή οι βετεράνοι του CCC! Επίσης, κλειδώνει τα email της και το σκληρό δίσκο του υπολογιστή της στον οποίο επίσης έχει εγκαταστήσει προγράμματα παρακολούθησης κι έτσι είναι σίγουρη ότι δεν θα εισβάλουν σε αυτόν οι χάκερ του Σόιμπλε...

 

 

 

 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΥΔΗΡΙΩΤΗ

espressonews.

http://www.ccc.de

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
699 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008
13:51

                                                                             

  
Αφήνω πίσω τις αγορές και τα παζάρια
Θέλω να τρέξω στις καλαμιές και τα λιβάδια
Να ξαναγίνω καβαλάρης
και ξαναέλα να με πάρεις ουρανέ
Για δεν υπήρξα κατεργάρης
και τη χρειάζομαι τη χάρη σου μωρέ.

Ρεεε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω
Μιαν ανάσα γυρεύω για να γειάνω

Δεν το πιστεύω να με χλευάζεις
Σαν σε χαζεύω δε χαμπαριάζεις
Πρότεινέ μου κάποια λύση
Δεν θα σου παρακοστίσει.

Και θα σου γράφω τραγουδάκια
Με τα πι' όμορφα στιχάκια στο ρεφραίν
Για το χαμένο μου αγώνα
Που τ'αστεράκια μείναν μόνα να τον κλαιν.

Αφήνω πίσω το σαματά και τους ανθρώπους
Έχω χορτάσει κατραπακιές και ψάχνω τρόπους
Πως να ξεφύγω από τη μοίρα
Κι έχω μέσα μου πλημμύρα ουρανέ
Για δεν υπήρξα κατεργάρης
Και θα το θες να με φλερτάρεις γαλανέ.

Ρεεε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω
Κάνε πάσα καμιά ματιά και χάμω
Κει που κοιμάσαι και αρμενίζεις
ξάφνου αστράφτεις και μπουμπουνίζεις
Κι ότι σου 'ρθει κατεβάζεις
μη θαρρείς πως με ταράζεις.


 

στίχοι: Νικόλας Άσιμος
μουσική: Νικόλας Άσιμος

(ερμηνεύει ο ίδιος)

Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις